Produkt Spożywczy – 2017 r.

Produkty z Podlaskiej Spiżarni Grupa produktów naturalnych Maślanka naturalna Śmietana 18% Oko na żubra - ser typu szwajcarskiego Hajnowski OlejOlej z pestek dyni Sernik Pani K. Pasiecznik Sokólski Pierogi Wigierskie Chruposzki Junior (śmietana-cebula-ser-koper) Grzyby Mrożone Leśne Skarby Grzyby Marynowane Leśne Skarby Grzyby Suszone Leśne Skarby Twaróg WiejskiMaślane ciastka ręcznie dekorowaneEkologiczne Produkty Firmy Dary NaturyNaturalny chleb bezglutenowy gryczano jaglany 600g Produkty pod marką Łakocie Natury ! Miód Gryczany Łakocie Natury  Ser Nadbużański Dojrzewający Szynka ze słoninką Polędwica Drohicka Miód augustowskiSerki topioneMasło ekstraMiód Pitny PodlaskiKiełbasa Weselna


Produkty z Podlaskiej Spiżarni
Podmiot odpowiedzialny: „Grupa Chorten Sp. z o.o.” 

Produkty Z Podlaskiej Spiżarni inspirowane są legendarnym smakiem tego regionu Polski. Nawiązują do wielokulturowości i bogatych kulinarnych tradycji. Nasza marka jest gwarantem jakości, o którą coraz trudniej w masowym przemyśle spożywczym. Wybierając produkty pod markę premium Z Podlaskiej Spiżarni decydujemy się na współpracę ze sprawdzonymi wytwórcami – często manufakturowymi, którzy dbają w naszym imieniu o każdy etap produkcji i wybierają tylko najlepsze surowce. Podlaska Spiżarnia to powrót do smaków sprzed lat i odpowiedź na aktualne potrzeby rynku oraz świadomego konsumenta. Doskonałe wyroby wędliniarskie, miody z podlaskich pasiek, chrupiące pieczywo, najlepszej jakości mąki, kiszone ogórki i kapusta, słodkie wypieki, produkty ekologiczne, jaja kur chowu ściółkowego oraz wiele innych wyrobów – to wszystko dostępne jest pod jedną marką. 

Podlasie kojarzy się z dobrym smakiem, który jako Grupa Chorten chcemy na nowo odkrywać. Zadbaliśmy, więc o ciekawą oprawę marki – produkty są oznaczone logo z fotografią przedwojennego białostockiego rynku, na którym przenikały się smaki żydowskie, białoruskie, tatarskie, polskie, a także innych nacji. Naszą marką chcemy przywołać czasy, kiedy jedzenie smakowało wybornie. 

 


 Grupa produktów naturalnych
Podmiot odpowiedzialny: Spółdzielnia Mleczarska w Łapach

Produkty Spółdzielni Mleczarskiej w Łapach są : ‚Smaczne bo naturalne’ – to nie tylko hasło reklamowe lecz zasada, której Spółdzielnia konsekwentnie przestrzega i do niej dąży.
– Zakład produkuje przetwory mleczne tradycyjnymi metodami np. twaróg klinek wytwarzany jest metodą „jak u babci”- ręcznie.
– Produkty mają naturalny smak i zapach.
– Nie zawierają sztucznych barwników i polepszaczy smakowych.
– Nie zawierają dodatku soli.
– Ukwaszane są czystymi kulturami bakterii.
– Nie są produktami termizowanymi.
– Kefir, maślanka naturalna, jogurt naturalny są naturalnymi probiotykami. Spożywanie jogurtów, kefirów zapewnia pełnię zdrowia i prawidłowy rozwój człowieka, dlatego produkty te powinny być niezbędnym elementem codziennej diety.
– Masło ma przyjemny mleczny smak i zapach.
– Śmietany są idealnie gęste i nie ważą się w zupach.
– Maślanka naturalna została doceniona w 2016 roku certyfikatem „Najlepsze w Polsce”.
– Kefir zajął 3 miejsce w konkursie Lider Forum 2016 w kategorii nabiał i tłuszcze mleczarskie, organizowanym przez Forum Mleczarskie Handel.
– Wszystkie produkty mają doskonałe zastosowanie w kuchni.
– Są one naturalnymi źródłami białka i wapnia oraz witamin, niezbędnych w codziennej diecie.
– Z uwagi na brak stosowania konserwantów, mają krótsze terminy przydatności do spożycia.
Z wyżej wymienionych powodów produkty wytwarzane w spółdzielni powinny znaleźć się w codziennym menu każdej osoby dbającej o zdrową dietę. 


Maślanka naturalna
Podmiot odpowiedzialny: Spółdzielnia Mleczarska w Łapach 

Maślanka naturalna posiada naturalny lekko kwaśny smak. Nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku. Jest niskokaloryczna, zawartość tłuszczu to tylko 1,7 g . Jest lekkostrawna. Zawarta w niej laktoza jest lepiej tolerowana niż z mleka, gdyż jest częściowo rozkładana przez obecne bakterie fermentacji mlekowej. U osób z nietolerancją laktozy spożycie maślanki nie wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zawarte w niej żywe kultury bakterii regulują procesy trawienia oraz chronią nasz organizm przed chorobotwórczymi mikroorganizmami. Zalecane jest picie maślanki po antybiotykoterapii w celu wzmocnienia organizmu. Maślanka dostarcza także wapnia, który jest budulcem naszych kości. Kwas mlekowy zawarty w maślance pobudza i reguluje procesy trawienne.
Można ją spożywać bezpośrednio lub z dodatkami w postaci koktajli lub jako chłodniki. Nadaje się także do wypieku ciast, wyrobu deserów, sosów i naleśników. W upalne dni doskonale gasi pragnienie.
Maślanka naturalna została doceniona w 2016 roku certyfikatem „Najlepsze w Polsce”.


 Śmietana 18%
Podmiot odpowiedzialny: Spółdzielnia Mleczarska w Łapach

Śmietana 18% jest najpopularniejszą śmietaną w ofercie. Ma wiele zastosowań w kuchni. Idealnie nadaje się do zup, gdyż się w nich nie waży, a poza tym nadaje wspaniały smak. Można ją również używać do przyrządzania sosów, dipów, deserów oraz ciast. Jest idealnie gęsta bez dodatku zagęszczaczy, dodana do sałatek nie spływa z nich.<br />
Ma lekko kwaśny smak i przyjemny łagodny zapach. Ukwaszana jest czystymi kulturami bakterii. Nie jest termizowana więc zawiera ich żywe kultury. Nie zawiera konserwantów. <br />
Śmietana zawiera wszystkie składniki mleka – białko, tłuszcz, składniki mineralne (głównie wapń i fosfor) oraz witaminy (A, D, E, K, B, PP).


Oko na żubra – ser typu szwajcarskiego
Podmiot odpowiedzialny: „Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce”

„Oko na żubra” jest serem typu szwajcarskiego.
Surowcem do produkcji sera jest wyselekcjonowane mleko pochodzące z gospodarstw leżących w otulinie Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej, czyli w regionie odległym od dużych ośrodków przemysłowych. Mleko pozyskiwane jest od krów głównie wypasanych na naturalnych łąkach, bogatych w różnorodne trawy i zioła oraz żywionych tradycyjnymi paszami przygotowanymi we własnych gospodarstwach.
,,Oko na żubra’’ to ser, który powstaje w naturalnym procesie koagulacji mleka. Odpowiednio dobrane szczepionki kształtują w procesie dojrzewania jego cechy organoleptyczne: odpowiednią konsystencję, oczkowanie, smak i zapach.
Oczka wielkości czereśni to skutek działania bakterii propionowych, które w trakcie dojrzewania sera przekształcają kwas mlekowy na kwas propionowy wydzielając między innymi dwutlenek węgla.

Od dawna ser ,,Oko na żubra’’ cieszy się dużą popularnością na różnych spotkaniach, piknikach oraz targach ogólnopolskich czy regionalnych. Produkt ten trafia do wybranej grupy klientów, którzy są koneserami wyrafinowanego smaku. Ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat ser ,,Oko na żubra’’ został doceniony wśród koneserów. Jest to ser, który promuje nasz region w całym kraju.

„Oko na żubra” jest doskonałym smakołykiem na co dzień i od święta. Polecany dla młodszych i starszych jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia.


Hajnowski Olej
Podmiot odpowiedzialny: A&P Hajnowski Olej Anna Karetko, Piotr Skiepko 

A & P Hajnowski Olej to producent unikalny. Właściciele: Anna Karetko i Piotr Skiepko stworzyli markę produktów pożądanych i ważnych dla zdrowia. To oleje powstające z najwyższej jakości naturalnych składników pozyskiwanych na ekologicznie czystym obszarze Puszczy Białowieskiej. Są tłoczone na zimno i niefiltrowane, dlatego zachowują bogactwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Różnorodność produktów daje możliwość indywidualnego wyboru, bo producenci oferują oleje: lniany, rzepakowy, rydzowy, słonecznikowy, dyniowy, gorczycowy, a także z ostropestu, czarnuszki, wiesiołka oraz z papryczką chili. Chociaż nie są one lekami, skutecznie przeciwdziałają czynnikom chorobotwórczym i wspierają procesy regeneracji organizmu. Zachowują właściwości typowe dla wykorzystywanego surowca.
A & P Hajnowski Olej nieustannie prowadzi akcję edukacyjną, aby konsumenci wiedzieli o olejach wszystko i umiejętnie dobierali je do własnych potrzeb. To zdrowa i bezpieczna żywność z charakterystycznym dla surowca smakiem, zapachem i kolorem. Kolejne partie mogą się tymi cechami różnić, ale nie ma to wpływu na skład produktu. Próbki z każdego zbioru badane są na obecność związków toksycznych i metali ciężkich. Wyniki są gwarancją na zdrowy i pełnowartościowy olej, którego nigdy nie tłoczy się na zapas, co możliwe jest tylko w manufakturach. Preferuje się tłoczenie na zamówienie lub w obecności klienta. Zawsze należy chronić je przed światłem, a stosować na zimno.


Olej z pestek dyni 
Podmiot odpowiedzialny: „Olejowe Smaki” Artur Pietluszenko 

Tłoczony z pestek dyni wyhodowanych na Podlasiu. Wyróżnia się charakterystycznym dla pestek dyni zapachem i lekko orzechowym smakiem. Idealnie komponuje się z zupami typu krem oraz deserami. W naturalnej medycynie ludowej, nazywany „Zielonym złotem” ze względu na piękną zielonkawo-brązową barwę oraz szczególne walory prozdrowotne. W kosmetyce wykazuje wiele właściwości regenerujących i przeciwzapalnych.  


Sernik Pani K.
Podmiot odpowiedzialny: Cukiernia Pani K. 

Sernik Oreo Pani K to mój autorski przepis, który dopracowałam dzięki wielokrotnym próbom, tak aby zadowolił nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie. 90% struktury deseru stanowi zbalansowana, masa sernikowa, natomiast na spodzie znajdują się odpowiednio przygotowane ciastka Oreo. Obie struktury smakują oddzielnie bardzo dobrze jednak ich połączenie daje stuprocentową gwarancje smaku i co najważniejsze spójności, która otrzymujemy pomimo kontrastowego wyglądu tych warstw. Wygląd Sernika Pani K jest klasycznym, eleganckim połączeniem bieli z czernią. Nie musimy dodawać nadmiernego przystrojenia żeby ów deser zachęcał wyglądem. Jako młoda Podlasianka, prowadząca swoją niedawno założoną cukiernię w Białymstoku, polecam każdemu korzystanie z naszych nie tylko podlaskich, ale przede wszystkim polskich produktów i czerpania z ich wysokiej jakości i pierwszej świeżości.


„Pasiecznik Sokólski”
Podmiot odpowiedzialny: „Pasiecznik Sokólski” Katarzyna Citko

Nasza rodzinna pasieka znajduje się na malowniczo położonych terenach Podlasia. Są to tereny ekologicznie czyste – obszar Natura 2000, znajdujące się z dala od ośrodków przemysłowych. Praca na pasiece jest niejednokrotnie wyczerpująca, ale daje nam wiele satysfakcji: zarówno z osiąganych wyników, jak i z faktu obcowania z pszczołami. Pozyskujemy tu zarówno delikatne miody wiosenne (mniszkowy, wielokwiatowy), późniejsze niezwykle cenne i szlachetne miody lipowe, spadziowe oraz najwyższej jakości miody odmianowe (wrzosowy), a także pyłek kwiatowy, pierzgę i propolis. Charakterystyczne warunki klimatyczne, czystość okolicznych łąk, lasów i pól w połączeniu z wiedzą i niezwykłą dbałością o stan rodzin pszczelich oraz wysoką miodnością owadów to gwarancja smaku, koloru i konsystencji naszych miodów. Produkty nasze pozyskiwane są w tradycyjny sposób, konfekcjonowane nowoczesnymi urządzeniami. 


Pierogi Wigierskie
Podmiot odpowiedzialny: „Bite” Teresa Biziewska

Tradycja wyrabiania pierogów wigierskich według wspomnień lokalnych gospodarzy sięga początku XX wieku. Mieszkańcy Suwalszczyzny doskonale znają ich smak, wymieniając pierogi jako ulubione danie, obecne w każdym domu od czasów ich dzieciństwa. Pierogi wykonuje się według tradycyjnego przepisu „Przygotowane ciasto należało rozwałkować na duży cienki placek. Uprzednio przygotowany farsz był nakładany łyżką stołową, a później zlepiany. Pieróg zawijany na dłoni ma charakterystyczny kształt i wielkość. Nadzienie stanowią całe owoce, obsypane cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany pieróg jest smażony na głębokim oleju do momentu zarumienienia, a następnie podawany do jedzenia na gorąco. Pierogi smażone były potrawą sezonową, robiono je w czasie występowania czarnej jagody w okolicznych lasach. „(…) jagody przeznaczone na pierogi były zbierane z najlepszych jagodników. Z czasem ze względu na krótki sezon występowania czarnych jagód, zaczęto przygotowywać nadzienie z innych owoców, m.in. z jabłek, gruszek, truskawek, poziomek czy brzoskwiń. Tradycja przygotowywania pierogów wigierskich według niezmienionej receptury jest wciąż podtrzymywana w regionie. Pierogi wigierskie są prezentowane i nagradzane na różnych wydarzeniach promujących tradycyjną i regionalną kuchnię, w tym m.in. w konkursie Nasze kulinarne dziedzictwo otrzymały „Perłę” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy, oraz od lat reprezentuje Podlasie w żółtym przewodniku Gault & Millau Polska.


Chruposzki Junior (śmietana-cebula-ser-koper)
Podmiot odpowiedzialny: Rokicki Krzysztof Euromax 

Chruposzki z pieczywa pszennego skierowane są do dzieci i uczniów szkół podstawowych. Ze względu na delikatność i subtelność smaku są idealną przekąską szkolną. Mogą być pomysłowym dodatkiem do sałatek. Ostrość cebuli i sera łagodzi smak śmietanki wzbogacony aromatycznym koprem.


Grzyby Mrożone Leśne Skarby
Podmiot odpowiedzialny: Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Janusz Antoni Kazberuk 

Podlaska firma „P.H.Z Kasol – J.A. Kazberuk” jest liderem na rynku polskim w przetwórstwie runa leśnego, a nasze grzyby mrożone marki „Leśne Skarby” cieszą się powszechnym uznaniem klientów. Bogactwo naszych lasów oraz stawianie zawsze na pierwszym miejscu jakości, pozwoliło nam stworzyć wiodącą firmę w Europie zajmującą się grzybami i owocami lasu. Od ponad 30 lat zajmujemy się sprzedażą krajową i eksportem grzybów mrożonych marki „Leśne Skarby” pochodzących z naszych lasów. Oprócz detalicznej obsługi, sieci handlowych, hurtowni i supermarketów oraz gastronomii w Polsce grzyby mrożone „Leśne Skarby” trafiają na większość rynków europejskich, do USA, Kanady, państw byłego bloku wschodniego oraz do dalszych zakątków świata jak chociażby Australia, Japonia, RPA, Nigeria czy Urugwaj.
W firmie „P.H.Z Kasol – J.A. Kazberuk” kładziemy nacisk na promocję podlaskich produktów, dlatego jako jedyni w branży produkujemy grzyby mrożone na rynki zagraniczne pod własną marką „Forest Treasures” oraz w przypadku rynku niemieckiego pod marką „Wald Schatz”. Tym samym wśród klientów zagranicznych promujemy markę pochodzącą z Podlasia, a nie markę zagranicznej sieci detalicznej. Wysoką jakość naszych produktów potwierdza europejski znak „Poznaj Dobrą Żywność”, który buduje świadomość wśród polskich i zagranicznych konsumentów.


Grzyby Marynowane Leśne Skarby
Podmiot odpowiedzialny: Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Janusz Antoni Kazberuk

 Podlaska firma „P.H.Z Kasol – J.A. Kazberuk” jest liderem na rynku polskim w przetwórstwie runa leśnego, a nasze grzyby marynowane marki „Leśne Skarby”  cieszą się powszechnym uznaniem klientów. Bogactwo naszych lasów oraz stawianie zawsze na pierwszym miejscu jakości, pozwoliło nam stworzyć wiodącą firmę w Europie zajmującą się grzybami i owocami lasu. Od ponad 30 lat zajmujemy się sprzedażą krajową i eksportem grzybów marynowanych marki „Leśne Skarby” pochodzących z naszych lasów.  Oprócz detalicznej obsługi, sieci handlowych, hurtowni i supermarketów oraz gastronomii w Polsce grzyby marynowane „Leśne Skarby” trafiają na większość rynków europejskich, do USA, Kanady, państw byłego bloku wschodniego oraz do dalszych zakątków świata jak chociażby Australia, Japonia, RPA, Nigeria czy Urugwaj.            W  firmie „P.H.Z Kasol – J.A. Kazberuk” kładziemy nacisk na promocję podlaskich produktów, dlatego jako jedyni w branży produkujemy grzyby marynowane na rynki zagraniczne pod własną marką „Forest Treasures” oraz w przypadku rynku niemieckiego pod marką „Wald Schatz”. Tym samym wśród klientów zagranicznych promujemy markę pochodzącą z Podlasia, a nie markę zagranicznej sieci detalicznej. Wysoką jakość naszych produktów potwierdza europejski znak „Poznaj Dobrą Żywność”, który buduje świadomość wśród polskich i zagranicznych konsumentów.


Grzyby Suszone Leśne Skarby 
Podmiot odpowiedzialny: „Szarłat” M. i W. Lenkiewicz sp.j. 

Podlaska firma „P.H.Z Kasol – J.A. Kazberuk” jest liderem na rynku polskim w przetwórstwie runa leśnego, a nasze grzyby suszone marki „Leśne Skarby” cieszą się powszechnym uznaniem klientów. Bogactwo naszych lasów oraz stawianie zawsze na pierwszym miejscu jakości, pozwoliło nam stworzyć wiodącą firmę w Europie zajmującą się grzybami i owocami lasu. Od ponad 30 lat zajmujemy się sprzedażą krajową i eksportem grzybów suszonych marki „Leśne Skarby” pochodzących z naszych lasów. Oprócz detalicznej obsługi, sieci handlowych, hurtowni i supermarketów oraz gastronomii w Polsce grzyby suszone „Leśne Skarby” trafiają na większość rynków europejskich, do USA, Kanady, państw byłego bloku wschodniego oraz do dalszych zakątków świata jak chociażby Australia, Japonia, RPA, Nigeria czy Urugwaj.
W firmie „P.H.Z Kasol – J.A. Kazberuk” kładziemy nacisk na promocję podlaskich produktów, dlatego jako jedyni w branży produkujemy grzyby suszone na rynki zagraniczne pod własną marką „Forest Treasures” oraz w przypadku rynku niemieckiego pod marką „Wald Schatz”. Tym samym wśród klientów zagranicznych promujemy markę pochodzącą z Podlasia, a nie markę zagranicznej sieci detalicznej. Wysoką jakość naszych produktów potwierdza europejski znak „Poznaj Dobrą Żywność”, który buduje świadomość wśród polskich i zagranicznych konsumentów.


Twaróg Wiejski
Podmiot odpowiedzialny: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy 

Twaróg Wiejski 250 g., uformowany w kształt tradycyjnego klinka, pakowany jest w wygodne opakowanie z opcją wielokrotnego otwierania i zamykania. OSM Piątnica zrewolucjonizowała tym sposobem pakowania rynek twarogu. Bardzo szybko „klinek” stał się standardem nie tylko w Polsce, ale również w Europie Środkowo-Wschodniej. Twaróg Wiejski z Piątnicy jest jednak ceniony przez konsumentów głównie za wspaniały, delikatny smak. Produkt jest całkowicie naturalny – zawiera wyłącznie mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii mlekowych. Bogaty w białko Twaróg Wiejski jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety. Produkowany jest z mleka od krów karmionych wyłącznie paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów.


Maślane ciastka ręcznie dekorowane 
Podmiot odpowiedzialny: Pracowania Tortów Cukrowe Fantazje Joanna Bińczycka 

Maślane ciastka ręcznie dekorowane powstają w hajnowskiej Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje Joanny Bińczyckiej. Pracownia miała ambicję stworzenia produktu uniwersalnego, który w równym stopniu zachwycałby młodszych i starszych, działał na zmysły i pobudzał wyobraźnie. Inspiracją były znane w całej kulturze azjatyckiej ciastka księżycowe. Te produkowane w Pracowni mają swojski klimat i własny charakter, ale jak tamte symbolizują rodzinę i dodatkowo niosą międzynarodowe przesłanie miłości. Obdarowywanie nimi bliskich, przyjaciół i znajomych zaczęło być tradycja w Hajnówce i stąd rozchodzi ich sława. Są śliczne, dostosowane do okazji, z magnetycznym urokiem, któremu nie sposób się oprzeć, ale też nie ma potrzeby, bo w każdym człowieku głębokie jest pragnienie piękna i we wszystkim się go poszukuje. Pracownia podkreśla okazjonalność i na wszystkie okoliczności życiowe opracowuje niepowtarzalne wzory. Ciastka na Wielkanoc i Boże Narodzenie to dzieła sztuki z elementami wzruszenia. Trudno uwierzyć, że środkiem wyrazu jest plastyczna masa cukrowa, która w rekach artystki – cukierniczki zamienia się w obraz. Na Walentynki powstają ciasteczka z wróżbami, które w nadzwyczajny sposób spełniają się zakochanym. Wypiekane są z trzech pochodzących z regionu składników: masła, jajek i mąki pszennej, bez substancji chemicznych ze względu na bezpieczeństwo konsumentów-alergików. Od początku procesu produkcji wykonywane i dekorowane są ręcznie. Maślany, uspokajający smak podkreśla zdrowotną wartość składników od producentów, którzy przestrzegają norm, zastrzeżonych dla surowców.


Ekologiczne Produkty Firmy Dary Natury
Podmiot odpowiedzialny: Mirosław Angielczyk Dary Natury

Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.

Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.
Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.
Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.
Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.
Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone. 


Naturalny chleb bezglutenowy gryczano jaglany 600g
Podmiot odpowiedzialny: Piekarnia Bezglutenowa Zdrowa Micha

Naturalny chleb bezglutenowy gryczano jaglany jest oparty na zdrowym składzie co jest podstawowym wyróżnikiem tego produktu na tle konkurencji. ZDROWY I NATURALNY SKŁAD – to podstawowy i nadrzędny cel naszej piekarni Do produkcji naszych wypieków nie stosujemy żadnych konserwantów, chemii, barwników czy polepszaczy. Nasze produkty nie zawierają laktozy, często są wegańskie ,a skład naszego chleba jest unikalny ponieważ nie zawiera cukru przez co dodatkowo rekomendowany jest dla diabetyków (na opakowaniu wyliczone są indeksy glikemiczne). W kategorii pieczywa jest to produkt specjalistyczny, dla grupy osób na diecie bezglutenowej, z  nietolerancjami pokarmowymi , mającymi problemy gastryczne i dużą świadomość odnośnie zdrowego odżywiania. Z racji zdrowego składu i  swoich walorów smakowych jest często kupowany również dla dzieci.
Nasz chleb jest produktem certyfikowanym międzynarodowym znakiem „przekreślony kłos” co oznacza, że spełnia wszystkie wymogi jako produkt bezglutenowy i jest bezpieczny dla osób z nietolerancja glutenu i chorujących na celiakię. Piekarnia Zdrowa Micha jest jedynym certyfikowanym bezglutenowym  zakładem piekarniczym w północno- wschodniej Polsce.


Produkty pod marką Łakocie Natury 
Podmiot odpowiedzialny: Pasieka Wasilków s.c. E. i A. Semeniuk 

Marka Łakocie Natury to produkty pozyskiwane od rodzin pszczelich, przede wszystkim różne odmiany miodów, świece z wosku pszczelego, pyłek, pierzga i propolis. Specyficzny mikroklimat terenów Podlasia uwarunkowany m.in. występowaniem puszcz pozwala na pozyskiwanie produktów pszczelich o szczególnych walorach na tle całej Polski. Przykładem może być tu miód gryczany, który odznacza się charakterystycznym poszukiwanym przez klientów smakiem. Ponad 60 letnia tradycja bartnictwa oraz wiedza pozwala nam na prowadzenie gospodarki pasiecznej oraz konfekcjonowanie produktów w taki sposób aby klient otrzymał produkty najwyższej jakości. W swojej działalności kierujemy się również dbałością o przyrodę, a w tym głównie o komfort rodzin pszczelich. Stosujemy tradycyjną gospodarkę pasieczną przez co nadmiernie nie eksploatujemy pszczół oraz nie używamy chemii w pasiekach. 


Miód Gryczany Łakocie Natury 
Podmiot odpowiedzialny: „Emma-Borowik” sp. j. 

Miód gryczany jest charakterystyczną odmianą miodu regionu Podlasia. Specyfika naszego mikroklimatu związana z występowaniem puszcz sprawia, iż miód ten ma wyjątkowe walory smakowe. Lokalizując nasze pasieki selekcjonujemy pożytki i wybieramy jedynie te, wolne od chemii.Na tle innych miodów miód gryczany wyróżnia ostry, słodki, lekko piekący smak oraz brunatna barwa z czerwonawym połyskiem.
Zawiera on szczególnie wysoką zawartość magnezu i witaminy C. Miód gryczany Łakocie Natury pozyskiwany jest tradycyjna metodą. Pozwala to zachować pełnię naturalnego aromatu oraz wszystkie jego cenne właściwości zapewniając przy tym maksymalny komfort rodziny pszczelej. pasieka_miod_400_01



Ser Nadbużański Dojrzewający 
Podmiot odpowiedzialny: DAŻYNKA – Nadbużańskie Smaki Grażyna Putkowska 

Ser Nadbużański wytwarzany jest od 2011 roku w serowarni DAŻYNKA – NADBUŻAŃSKIE SMAKI przy gospodarstwie rolnym w Rotkach, gm. Drohiczyn.  Produkt wytwarzany jest ze świeżego, ciepłego mleka krowiego,  pochodzącego z nadbużańskich terenów, zaprawionego cielęcą podpuszczką, solankowany. Dzięki poddaniu obróbce mleka tuż po udoju, blokuje się namnażanie szkodliwych mikroorganizmów w serze, co jest ważnym atutem wytwarzania bezpiecznej żywności. Ser o stałej konsystencji biały lub biało-kremowy, nadający się do krojenia o smaku śmietankowym lub innym w zależności od zastosowanych dodatków smakowych. Jego smak wzbogacony jest poprzez dodanie ziół, przypraw, nasion, warzyw. Część dodatków do sera pochodzi z przydomowego ziołowego ogródka. Ser wytwarzany jest ręczną metodą w kształcie półkul (ok 2,5kg) , kręgów (ok 5kg) i krążków (ok 300g). Może być podawany w postaci naturalnej oraz wędzonej. Jego trwałość można przedłużyć zalewając pokrojony w kostkę ser dobrą oliwą. Polecany jako dodatek do sałatek, pizzy, zapiekanek, sosów, zup. Jest to produkt wysokobiałkowy, smaczny, naturalny, zdrowy, bez chemicznych konserwantów i polepszaczy smaku.


Szynka ze słoninką 
Podmiot odpowiedzialny: DAŻYNKA – Nadbużańskie Smaki Grażyna Putkowska 

Szynka ze słoninką wytwarzana jest od 2011 roku w masarni DAŻYNKA – NADBUŻAŃSKIE SMAKI przy gospodarstwie rolnym w Rotkach, gm. Drohiczyn. Szynka wykrojona z płatem słoninki, leżakująca w solance, wędzona olchą, nieodparzana. Odrobina słoninki pozostawionej na szynce gwarantuje jej wyjątkowy smak i soczystość. Jest to wędlina dojrzewająca. Mięso wieprzowe pochodzi od świń hodowanych w podlaskich gospodarstwach. Szynka nie zawiera żadnych chemicznych dodatków typu: konserwanty, barwniki czy polepszacze smaku. Szynka ze słoninką cieszy się uznaniem ze względu na niepowtarzalny smak i trwałość.  Jest bardzo pożywna, cieszy wzrok i  podniebienie, zarówno w powszednie dni jak i uświetnia  uroczystości rodzinne.


Polędwica Drohicka 
Podmiot odpowiedzialny: DAŻYNKA – Nadbużańskie Smaki Grażyna Putkowska 

Polędwica DROHICKA wytwarzana jest od 2011 roku w masarni DAŻYNKA – NADBUŻAŃSKIE SMAKI przy gospodarstwie rolnym w Rotkach, gm. Drohiczyn. Polędwica wieprzowa suszona, dojrzewająca, oprószona naturalnymi przyprawami. Surowiec-schab wieprzowy pochodzi z ubojni prowadzącej ubój świń z podlaskich hodowli. Świeży, zmielony pierz naturalny, pieprz ziołowy, majeranek i zioła prowansalskie podkreślają jej wykwintny smak, podnoszą walory smakowe, poprawiają strawność. Swój smak, aromat, delikatność zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania w odpowiednich warunkach. Produkt cechuje długi okres przydatności do spożycia i jest sporządzany według tradycyjnej podlaskiej receptury. Polędwica DROHICKA nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, konserwantów, barwników ani polepszaczy smaku. Ten szlachetny, wykwintny produkt jest rarytasem na gościnnych stołach. Dzięki procesowi suszenia jest ona pyszna, lekkostrawna oraz pełna zdrowych składników odżywczych.


Miód augustowski
Podmiot odpowiedzialny: „Pasieka u Alfreda” Alfred Judycki, Katarzyna Judycka  

„Pasieka u Alfreda” jest rodzinną pasieką z tradycjami, w której miód pozyskiwany jest z lasów i roślinności bagiennej Biebrzańskiego Parku Narodowego oraz jego okolic, leżących na terenie powiatu augustowskiego, a dokładniej – gminy Sztabin . Jest to obszar o specyficznym mikroklimacie, który charakteryzuje się najniższym w tej części Europy stopniem zanieczyszczenia powietrza i wód. Podczas pozyskiwania miodu Augustowskiego stosujemy tradycyjne metody produkcji, czyli drewniane ule i ramki oraz węzę z wosku naturalnego pochodzącego z Naszej pasieki. Dzięki wyjątkowym właściwościom i walorom smakowym, zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów z całego kraju jak i za granicą. Miód pozyskiwany jest na zimno, krystalizuje się w sposób naturalny, bez filtracji, pasteryzacji i podgrzewania. Nie podlega żadnym zabiegom zmieniającym jego skład. Posiada niezwykle bogaty zestaw składników mineralnych, co wyróżnia go wśród innych miodów. Miód Augustowski ma zróżnicowaną barwę – od jasnożółtej po ciemnobrunatną. Kolor miodu w dużej mierze zależy od rodzaju i kwitnienia roślin z których pochodzi nektar. Wyróżniamy trzy charakterystyczne odmiany Miodu Augustowskiego:
1. Wielokwiatowa -leśna, która może przybierać wachlarz barw poczynając na jasnokremowej, a kończąc na ciemnej (herbacianej). Miód skrystalizowany występuje od jasnobrązowego po jasnoszary. Charakteryzuje się silnym, balsamiczno- żywicznym, a niekiedy korzennym zapachem, przypominającym zapach wosku. Posiada słodkawy smak, który ulega zmianie w zależności od składu nektaru.
2. Lipowa, od zielonkawożółtej po jasno bursztynową barwę, po skrystalizowaniu od jasnobrązowej po jasnoszarą. Ten jaśniejszy posiada łagodny, słodkawy smak, natomiast ciemniejszy może wykazywać bardziej ostre, a nawet „drapiące” walory smakowe.
3. łąkowo – bagienna, która może występować w kolorze zielonkawo – herbacianym po jasnobrązowy, od ciemnoszarego po brązowy, a nawet czarny. Po krystalizacji zauważa się nieco jaśniejsze zabarwienie. Posiada lekko korzenny i mało słodki smak, który może być też gorzkawy, a nawet piekący w zależności od substancji aromatycznych zawartych w nektarze i spadzi.
Miód Augustowski pozyskiwany jest z kwiatów, ziół i innych roślin leśnych występujących na terenach bagiennych. W odmianie wielokwiatowej – leśnej jest to przede wszystkim wierzba, mniszek lekarski, borówka, jarzębina i głóg, a także malina, kruszyna, jeżyna, rośliny motylkowe. Odmiana łąkowo – bagienna składa się ze spadzi, niewielkiej ilości wosku i pyłku z kwiatów dziko rosnących. Źródłem spadzi są rosnące na terenie Biebrzańskiego Parku Narodowego wierzby, a także masowo występujące trzciny. 


 Serki topione 
Podmiot odpowiedzialny: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach 

Serki  topione charakteryzują się  niezwykłą, aksamitną konsystencją, dzięki której dosłownie rozpływają się w ustach. Głęboki, ale jednocześnie lekki i subtelny smak sprawia, że są idealne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek i baza wszelkich sosów czy zup. Produkt dostępny  w czterech wariantach smakowych : kremowym, paprykowym, pieczarkowym i ze szczypiorkiem.


 Masło ekstra 
Podmiot odpowiedzialny: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach 

Masło Ekstra to idealna propozycja dla miłośników smaków kojarzonych z domem rodzinnym. Niepowtarzalna kremowa konsystencja i wspaniały aromat sprawia, że idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Doskonale sprawdza się także jako składnik ciast i deserów. Masło Ekstra MSM Mońki produkowane jest ze śmietany, powstałej z mleka krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. Zawiera 83 procent tłuszczu.


 Miód Pitny Podlaski
Podmiot odpowiedzialny: Miodosytnia Podlaska Dawid Olesiuk 

Miód Pitny Podlaski produkowany jest w jedynej na podlasiu miodosytni zlokalizowanej w małym gospodarstwie ekologicznym w regionie Puszczy Białowieskiej. Powstał z miodu z własnej pasieki oraz soków owocowych z własnych upraw, dzięki czemu zachowuje naturalny i regionalny charakter. Jest to miód pitny owocowy, tzn. że przed fermentacją do rozcieńczania miodu używany jest sok owocowy, a nie woda jak w zwykłych miodach pitych. Jest to tradycyjny sposób nadania miodom pitnym owocowego smaku i kwasowości co jest bardzo cenione przez klientów i znawców wyrobów winiarskich, co potwierdziło przyznanie złotego medalu na targach winiarskich w Krakowie. Szczególnym uznaniem cieszy się smak jabłkowo-gruszkowy z żubrówką dzięki szczególnemu regionalnemu charakterowi produktu. 

ok butelki


 Kiełbasa Weselna 
Podmiot odpowiedzialny: Zakład Mięsny „BOST” Bogdan Jakim Stanisław Jakim Spółka Jawna 

Wyrób mięsny, wędzony dymem drzewnym dębowo-olchowym, nawiązujący recepturą i smakiem do tradycyjnej kiełbasy weselnej serwowanej na biesiadnych stołach Podlasia. Kiełbasa weselna wyrabiana jest z najwyższej jakości świeżego wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego pochodzącego z własnego uboju, doprawionego naturalnym pieprzem, świeżym czosnkiem, odrobiną cukru  oraz solą z dodatkiem peklosolu o obniżonej zawartości azotynów. Mięso przeznaczone na wyrób nie jest wcześniej peklowane, zaś wyjątkowy smak kiełbasy uzyskuje się poprzez wydłużenie czasu osadzania, następnie tradycyjnemu wędzeniu gorącym dymem i w ostatniej fazie dopiekaniu w komorze wędzarniczej w wysokiej temperaturze. Produkt wyśmienicie smakuje zarówno przed schłodzeniem jak również na zimno.