Czak Czak

Czak Czak – Tatarska Jurta Dżenneta Bogdanowicz

Czak-czak to najpopularniejsza słodycz w Tatarskiej Jurcie. Tłumaczenie z języka tatarskiego – małe kruche ciasteczka lub małe języczki ptaków.
Czak-czak jest tradycyjnym ciastem przygotowanym zazwyczaj na ważne uroczystości rodzinne, w szczególny sposób. Według tradycji najpierw niezamężne dziewczyny wyrabiają i kroją ciasto. Następnie osoby zamężne z rodziny smażą je na głębokim tłuszczu, a najstarsi domownicy przygotowują syrop z miodem oraz nadają mu ostateczny kształt. Czak-czak może być okrągły, płaski lub stożkowaty (kopiec). W czasie uroczystości jego kawałek można otrzymać wyłącznie pod warunkiem, że gość przyniesie jakąś potrawę na wspólny stół. Im będzie ona smaczniejsza, tym większy otrzyma kawałek czak czaka. Według tradycji im więcej zjesz czak-czaka, tym słodsze i dłuższe będziesz miał życie. Tradycyjne ciasto może być przygotowane nawet z 400 żółtek. Czak-czak może być przechowywany przez około trzy tygodnie. Je się go rękoma, popijając gorącą herbatą.