Janusz Moczywąs – najlepszy niemiecki lager z Puszczy Knyszyńskiej – Browar Waszczukowe
Idea powstania Browaru Waszczukowe zrodziła się w 2013 roku, a w 2016 zapadła decyzja o jego budowie. Dokładnie rok później, na przełomie listopada i grudnia 2017, w Czarnej Białostockiej, został uruchomiony zakład produkcyjny. Od tego momentu Puszcza Knyszyńska zyskała nowy, godny, dumny i w pełni legalny przybytek fermentacji alkoholi. Beer oznacza piwo. Inspiracji dostarcza „beerbrownikom” sama natura, a jak wiadomo Podlaskie jest nią zasilane.
Podstawowym i niesekretnym składnikiem wyrobów Browaru Waszczukowe jest znakomita woda, czerpana z serca Puszczy Knyszyńskiej. To dzięki niej powstają najbardziej wysublimowane warki piw.
Jednym z flagowych produktów Browaru Waszczukowe jest powszechnie znany Janusz Moczywąs – niemiecki lager z Czarnej Białostockiej to . Piwo o wyjątkowym charakterze.
Jaki jest Janusz Moczywąs?
Słodowe, przyjazne piwo dolnej fermentacji o słomkowej barwie. Jasne i mocno chmielone, w stylu niemieckich lagerów. Atrakcyjnie orzeźwiające i lekkie w smaku.
Skład: ekstrakt wagowo 12,50%; alkohol objętościowo: 4,80%; składniki: woda, słody (jęczmienny, pszeniczny), drożdże piwowarskie; spożywać w temperaturze 6-8’C
Janusz Moczywąs zyskał miano „pupila Browaru Waszczukowe” z powodu wyróżnień i nagród, jakie otrzymuje zarówno w kraju, jak i za granicą, a także licznej grupy jego entuzjastów wśród konsumentów.
Osiągnięcia Janusza Moczywąsa:
2017
Konkurs Piw Rzemieślniczych w Poznaniu
Srebrny medal w kategorii Niemiecki Jasny Lager
2018
Councours International de Lyon
Złoty medal w kategorii Dortmunder Export
Konkurs Piw Rzemieślniczych w Poznaniu
Nagroda Kraft Roku 2018
Złoty medal w kategorii Niemiecki Jasny Lager
2021
Plebiscyt Perły Rynku FMCG
Złoty medal w kategorii Perła Regionu
2022
Konkurs Piw Rzemieślniczych
Złoty medal w kategorii Niemiecki Lager
Janusz Moczywąs zna swoją pozycję i wartość na rynku, dlatego nie ogląda się za siebie, planuje zdobywać kolejne wyróżnienia i nagrody i wsławiać region, z którego się wywodzi.
W Browarze Waszczukowe nieustannie wrze, a ferment roznosi się po całej Puszczy Knyszyńskiej. Dobre rzemiosło zależy od dobrych komponentów i dobrych pomysłów. A tego beerbrownikom z Czarnej Białostockiej nie brakuje. I to właśnie pasja i zaangażowanie tworzą fundament sukcesu Janusza Moczywąsa.