Kiszony Ogórek Supraski

Strona główna | Zgłoszenia | Kiszony Ogórek Supraski

Kiszony Ogórek Supraski – Kiszonki Pana Tadka

Od 5 pokoleń ten sam ogórek, receptura i smak

Składniki : ogórek gruntowy  (55-60%), woda głębinowa, koper, chrzan, czosnek, liście wiśni, chrzanu, czarnej porzeczki, sól.

Zawartość słoika oprócz soli pochodzi z naszego gospodarstwa.

Od ponad 100 lat (5 pokoleń) ten sam ogórek w naszej rodzinie przetrwał, ponieważ odsiewamy nasze ogórki z własnych nasion co sprawia, że są w 100% naturalne i niezastąpione w smaku. Ogórek pochodzi z obszarów litwy, a mianowicie Trok i był sprowadzony tam przez tatarów krymskich, którzy z kolei zostali sprowadzeni przez Księcia Witolda i Jana III Sobieskiego. Po raz pierwszy wtedy został wprowadzony do kuchni polskiej. W naszej rodzinie znalazł się na przełomie XVIII i XIX w. O tamtego czasu odsiewamy go w naszym gospodarstwie ekologicznym we wsi Biały Ług (gmina Szudziałowo), które znajduje się na terenie Natura 2000. 

Doceniła to i zarazem potwierdziła Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin z SGGW, gdzie podarowaliśmy nasze nasiona do banku genów, prowadzona przez Aleksandrę Korzeniowską. Współpraca z instytutem COBORU (Centralny Ośrodek Badań Odmian Roślin Uprawnych) doprowadziła do rejestracji własnej odmiany, która wkrótce ujawni się jako \’Ogórek Supraski\’.

Dzięki badaniom użytkowym na kiszenie dyniowatych które również odbyło się w instytucie COBORU pośród dostępnych obecnie ponad  120 odmian ogórka gruntowego, nasza odmiana ogórka została wyłoniona jako najlepsza do kiszenia. Testy odbyły się pod względem trwałości oraz walorów smakowych i struktury ukiszonego ogórka. Również rozpoczęliśmy współpracę z Uczelnią w Łomży (Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży – MANS) nad walorami zdrowotnymi naszych kiszonek i badaniem szczepu bakterii lactobaticus (pałeczki kwasu mlekowego) i wyjątkowością produktu. Rezultatem końcowym tych badań jest uzyskanie oznaczenia geograficznego. Warto zaznaczyć, że odmiana której jesteśmy właścicielami jest uznana za wymarłą i jesteśmy jej jedynymi posiadaczami na ŚWIECIE!! Nasze kiszonki już zostały docenianie w różnych konkursach a największym z nich było zdobycie głównego trofeum KUKBUK POLECA (ogólnopolski konkurs) dla najlepszego produktu regionalnego. Nasz ogórek kiszony jest nie tylko jedyny na świecie ale również najsmaczniejszy, a już niedługo będzie miał oznaczenie geograficzne które znowu wyróżni Podlasie na arenie międzynarodowej.