Kuchnia z sercem – Starostwo Powiatowe w Białymstoku
Przedmiotem konkursu były potrawy regionalne i lokalne – w sumie 43. Komisja oceniała m.in. smak potrawy, oryginalność, atrakcyjność wizualną i pracochłonność przy wykonaniu. W efekcie nagrodzono 30 potraw (przyznano miejsca I-V i 25 wyróżnień). W Gminnym Ośrodku Kultury w Turośni Kościelnej rywalizowały i twórczo spędzały czas członkinie 29 kół gospodyń wiejskich z województwa podlaskiego. Najwyższe miejsca zajęły:
I miejsce – KGW Barwianki w Dobrzyniówce
II miejsce – KGW w Bohdanie
III miejsce – KGW Wodźkowianki w Roszkach-Wodźkach
Przepisy na najlepiej ocenione potrawy trafiły do publikacji „Kuchnia z sercem”.
– Nie da się w kuchni czegoś dobrze przygotować bez włożonego serca, tu wszystkie potrawy były wykonane z sercem i to było czuć – mówił starosta Jan Bolesław Perkowski.
Podczas spotkania pokaz kulinarny z praktycznymi warsztatami dla kół gospodyń wiejskich przeprowadził kucharz Studia Kulinarnego Zmokła Kura. Oprócz wprowadzenia teoretycznego na temat tradycji, sposobu wykonywania potraw i pochodzenia poszczególnych produktów, był także blok pokazowy, składający się z potraw kuchni regionalnej.