Makowiec domowy – Cukiernia KINGA Poskrobko i Wspólnicy Spółka Jawna
Makowiec – tradycyjne ciasto, które od lat gości w Polsce na wigilijnych
stołach. My jednak, jako doświadczeni smakosze, stworzyliśmy dla Was
wiele różnych rodzajów tego ciasta. Produkujemy świąteczne rolady,
ciasto z serem i piernikową chrupką, a także specjalna wersja ciasta dla
wegan i osób na diecie bezglutenowej. Wytwarza się go z ciasta
drożdżowego przekładanego masą makową z dodatkiem bakalii, skórki
pomarańczowej i miodu. Według ludowych wierzeń mak spożywany w
wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście i chronić przed
działaniem złych sił. Mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące
nasion – występował na wigilijnym stole także jako symbol urodzaju i
płodności. Tarcie maku na tę okoliczność miało zapewnić młodym
pannom rychłe zamążpójście.