Miodowy Bartnik

Strona główna | Zgłoszenia | Miodowy Bartnik

Miodowy Bartnik – Browar Waszczukowe

Miodowy Bartnik
Każdy, kto zamieszkuje lub kiedykolwiek odwiedził północno-wschodnią Polskę wie, że Województwo Podlaskie to region niezwykły, który słynie z walorów przyrodniczych i kulturowych. I to właśnie tu, gdzie natura przeplata się z bogatą historią i tradycją, w samym sercu Puszczy Knyszyńskiej, w Browarze Waszczukowe, powstają znakomite piwa i napoje.

Jak powszechnie wiadomo tradycja wytwarzania alkoholi w Czarnej Białostockiej korzeniami sięga głęboko w Puszczę Knyszyńską. Mieszkańcy tego terenu wiedzą co znaczy „siać ferment w puszczy” i szanować przy tym okoliczną przyrodę. Beerbrownicy z Browaru Waszczukowe bezustannie poszukują nowych smaków i opracowują receptury.  Z szacunku do pszczół i pszczelarzy, a także mając na względzie niekwestionowane walory smakowe, jakie posiada naturalny miód, stworzyli piwo Miodowy Bartnik, zaliczane do gatunku „klasyka beerbrownika”.

Jaki jest Miodowy Bartnik i co go wyróżnia?
Piwo jasne, pasteryzowane i niefiltrowane. Dla początkujących i zaawansowanych koneserów tego trunku.  Z dodatkiem prawdziwego miodu wielokwiatowego na leżakowanie. Dzięki późnemu dodatkowi tego wspaniałego składnika, nie utracił on swoich charakterystycznych właściwości smakowych i aromatycznych. Obecność miodu w piwie wpływa na chmiel, który wydaje się być łagodniejszy.
Idealnie zbalansowane kwiatowo-miodową słodowością. Polecane zarówno na chłodne wieczory jak i na ugaszenie pragnienia latem.

Wybór miodu jest oczywiście bardzo istotny, nie mniej jednak niż wybór wody, na bazie której odbywa się cały proces warzenia.
A woda czerpana jest z serca Puszczy Knyszyńskiej.

Składniki: woda, słody (jęczmienny, pszeniczny), miód naturalny, chmiel, drożdże.
Ekstrakt wagowo 11,00%, alkohol objętościowo 4,50%. Poleca się serwowanie w temperaturze 10-15’C

Miłośnicy słodkich, miodowych piw nie przejdą obok Miodowego Bartnika obojętnie. O wpływie pszczół na życie planety wie każdy. Dzięki nim możemy także czerpać z dobrodziejstwa, które wytwarzają i wykorzystywać je w najlepszych produktach.

Kto ma pszczoły, ten ma miód, a kto ma miód, stawia…na piwo.