Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej – Starostwo Powiatowe w Białymstoku
Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej to wydarzenie promujące kuchnie regionalną, babkę i kiszkę ziemniaczaną, czyli potrawy charakterystyczne dla województwa podlaskiego. Wydarzenie, które zorganizowaliśmy było świętem produktu lokalnego, rękodzieła i kuchni tradycyjnej.
Podczas jego trwania zostały przeprowadzone konkursy na najlepszą kiszkę i babkę ziemniaczaną w kategorii indywidualnej oraz w kategorii duży producent, na najsmaczniejszy chłodnik oraz najlepszą nalewkę. Do konkursów przystąpiły osoby z całej Polski.
W ramach promocji produktów lokalnych zostali zaproszeni wystawcy z całego województwa. Na wydarzeniu można było spotkać piękne i unikatowe wyroby rękodzielnicze, pyszne dania regionalne oraz wyroby producentów lokalnych, takie jak miody, sery czy wędliny.
W celu przyciągnięcia większej ilości odbiorców, impreza była wzbogacona o występy muzyczne oraz atrakcje dla dzieci. Wydarzenie odwiedziło prawie 10000 osób z kraju i zza granicy.
Impreza będzie kontynuowana co roku, sukces tegorocznej edycji sprzyja dalszemu rozwojowi wydarzenia oraz szerszej promocji produktu lokalnego, jakim jest babka i kiszka ziemniaczana, dania unikatowe w skali kraju. Planowane jest również poszerzenie wydarzenia o inne działania.
Produkt został szeroko promowany w mediach takich jak radio, telewizja oraz na kanałach społecznościowych. Wydarzenie zostało objęte patronatami honorowymi Marszałka Województwa Podlaskiego oraz Wojewody Podlaskiego. Impreza była niebiletowana z wstępem wolnym dla każdego chętnego. Stworzyliśmy również możliwość sprzedaży babki i kiszki dla producentów z terenu województwa, ich stoiska cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.