Pierogi Wigierskie

Strona główna | Zgłoszenia | Pierogi Wigierskie

Pierogi Wigierskie – Teresa Biziewska

Tradycja wyrabiania pierogów wigierskich według wspomnień lokalnych gospodarzy sięga początku XX wieku. Mieszkańcy Suwalszczyzny doskonale znają ich smak, wymieniając pierogi jako ulubione danie, obecne w każdym domu od czasów ich dzieciństwa. Pierogi wykonuje się według tradycyjnego przepisu „Przygotowane ciasto należało rozwałkować na duży cienki placek. Uprzednio przygotowany farsz był nakładany łyżką stołową, a później zlepiany. Pieróg zawijany na dłoni ma charakterystyczny kształt i wielkość. Nadzienie stanowią całe owoce, obsypane cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany pieróg jest smażony na głębokim oleju do momentu zarumienienia, a następnie podawany do jedzenia na gorąco. Pierogi smażone były potrawą sezonową, robiono je w czasie występowania czarnej jagody w okolicznych lasach. „(…) jagody przeznaczone na pierogi były zbierane z najlepszych jagodników. Z czasem ze względu na krótki sezon występowania czarnych jagód, zaczęto przygotowywać nadzienie z innych owoców, m.in. z jabłek, gruszek, truskawek, poziomek czy brzoskwiń. Tradycja przygotowywania pierogów wigierskich według niezmienionej receptury jest wciąż podtrzymywana w regionie. Pierogi wigierskie są prezentowane i nagradzane na różnych wydarzeniach promujących tradycyjną i regionalną kuchnię, w tym m.in. w konkursie Nasze kulinarne dziedzictwo otrzymały „Perłę” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy, oraz od lat reprezentuje Podlasie na wielu krajowych i międzynarodowych imprezach kulinarnych.