Ser gouda – OSM w Hajnowce
Ser gouda produkowany jest przez OSM w Hajnówce w procesie pielęgnowanym ponad 60-letnią tradycją. Wszystkie nasze sery holenderskie wytwarzane są z mleka pochodzącego z gospodarstw Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej oraz regionu Podlasia. Tereny te charakteryzują się dużą ilością łąk i pastwisk z wielką różnorodnością traw i ziół, co ma wpływ na walory smakowe mleka i produktów z niego wytworzonych. Ser gouda z Hajnówki charakteryzuje się łagodnym smakiem i zapachem. Jest produktem bogatym w wapń i białko. Nie zawiera barwników. Ostatnie etapy procesu produkcji wykonywane są manualnie, nieprzerwanie od 1962r.
Opakowania sera gouda są nowoczesne a zarazem podkreślają tradycyjny charakter marki poprzez zastosowanie wzoru makatki- podlaskiego haftu ludowego oraz zdjęcia żubrów nawiązującego do regionalności i pochodzenia produktu. W efekcie czego opakowania są spójne jako linia. Wizerunek podlaskiej przyrody na opakowaniach sera to „ukłon” w stronę Naszego dziedzictwa kulturowego oraz ukazanie wszystkim konsumentom niekwestionowanego atutu Województwa Podlaskiego, który wyróżnia nasz region na tle innych województw.