Szlakiem i smakiem hetmana – program historyczno-kulinarny – Joanna Januszkiewicz - Gotuj z historią
„Szlakiem i smakiem hetmana” to projekt zakładający stworzenie pięciu odcinków programu historyczno-kulinarnego związanego z postacią hetmana Jana Klemensa Branickiego, upamiętniającego 333. rocznicę jego urodzin.
Głównym celem projektu było zwrócenie szczególnej uwagi na pochodzenie Jana Klemensa Branickiego i jego szczególne upodobanie podlaskich włości.
Program „Szlakiem i smakiem hetmana” zabiera widza w podróż po majątkach Branickiego, pokazuje jego pałace i fundacje, przedstawione przez pryzmat organizacji dworu, zaopatrzenia, sprawnej administracji i najważniejsze – sztuki kulinarnej, której Branicki był miłośnikiem. W pierwszym i drugim odcinku przedstawione zostały dobra podlaskie, a dokładniej fundacje w Tykocinie i Choroszczy. Trzecia część serii została przeznaczona na największe rezydencje w Białymstoku i Warszawie. Czwarty odcinek to podróż do Tyczyna, zaś ostatni to wizyta w dobrach krakowskich. Realizacja programu była poprzedzona dokładnymi badaniami literatury oraz źródeł historycznych związanych z życiorysem Jana Klemensa Branickiego oraz XVIII-wiecznych zwyczajów dworskich. Program opowiada o bogatym życiorysie Branickiego i jego zamiłowaniach do sztuki kulinarnej. W każdym odcinku zostały przygotowane dania według XVIII-wiecznych przepisów, co pozwala widzom przenieść się w czasie i poczuć się, choć na chwilę uczestnikami życia dworskiego, a poprzez przygotowanie potrawy z hetmańskiego stołu, skosztowanie tego luksusu.
Seria jest zachętą do poznawania historii Podlasia przez pryzmat działania Jana Klemensa Branickiego. Zachęca także mieszkańców pozostałych części kraju, z którymi hetman był związany do odwiedzenia naszego pięknego regionu, jako miejsca, z którego się wywodził i gdzie spoczęło na zawsze jego serce. Sceny realizowane w przestrzeni Białegostoku, Tykocina, Choroszczy są swoistą wizytówką miast i zachęcają widzów do przybycia na Podlasie. Seria może rozbudzić zainteresowanie dworskimi obyczajami i XVIIII-wieczną etykietą. W filmie została zaprezentowana większość pamiątek, która pozostała po Janie Klemensie Branickim. Nie tylko zabytki architektoniczne, ale także dokumenty, portrety, przedmioty użytkowe i wile innych.
Seria „Szlakiem i smakiem hetmana” to pięknie ukazane Podlasie, jego XVIII-wieczne zabytki i historia.